torstai 17. huhtikuuta 2008

Mikä on Suomen linja?

Aamulehti soitti, pyysivät minun vastaavan kyselyyn, joka oli lähetetty poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen johdoille. Koko asiassa oli vain yksi kysymys: pitäisikö suomalaisten poliitikoiden boikotoida Pekingin olympialaisten avajaisia Kiinan ihmisoikeuskysymyksen takia?

Voi kuinka kauniin yksinkertainen kysymys onkaan. Tietenkinhän meidän tulee taistella ihmisoikeuksien puolesta kaikkialla maailmassa!

Mutta miten? Samalla, kun torumme Kiinaa sen ihmisoikeustilanteesta, olemme kilvan hieromassa uusia kauppasuhteita sen kanssa täten omalta osaltamme legitimoiden maan poliittista tilanetta. Samaa teemme esimerkiksi Turkmenistanin ja myös Venäjän kanssa.

Ymmärrän täysin tällaisen kehityksen syyn, on helppo järkeillä että taloudellisen yhteistyön kautta on meillä myös mahdollisuuksia vaikuttaa maan poliittiseen tilanteeseen. On helppo iskostaa omaa agendaansa muiden kaaliin, kun he ovat taloudellisesti meistä riippuvaisia.

Mutta miten on laita Kiinan ja Venäjän tapaisten mahtimaiden kanssa? Länsimaat ovat yhä riippuvaisempia suuren ja mahtavan itäisen naapurimme energiasta ja kaukoidän tuotannosta. Kun samaan aikaan nämä valtiot ovat yhä riippuvaisempia globaaleista markkinoista, joiden johdossa länsimaat ovat, päädymme kansainväliseen viha-rakkaus-riippuvuussuhteeseen. Tilanne on kuin politiikan Päivien Viemää.

Onko siis poliitikkojemme boikotoitava Pekingin olympialaisten avajaisia?

Tarjolla on oiva tilaisuus poliittiselle käsienpesulle. On mahdollista ottaa näkyvästi kantaa ihmisoikeuksien puolesta samalla ehkä toivoen, että Kiina tekisi tilanteelleen jotain. En kuitenkaan usko tällaisen boikotin muuttavan nykytilannetta juuri mihinkään. Ehkä tilanne Tiibetissä hieman hellittää, muttei juuri muuta. Samalla voimme osoitella että: "olemme tehneet asialle jo jotain, jättämällä avajaiset väliin."

Meitä vaivaa ulkopoliittinen linjattomuus, joka näkyy monin paikoin hyvinkin jakomielisinä sanoina ja tekoina. Heitänkin ilmoille kysymyksen: mikä on Suomen suhtautuminen Kiinaan, sen ihmisoikeuskysymyksiin ja sen talouteen?

Entä se avajaisten boikotointi?

Vastasin kysymykseen kyllä.
Suurin varauksin.

Ei kommentteja: