torstai 8. maaliskuuta 2007

Äänestys

Kävin äänestämässä.

Vihdoin on Oulun Yliopistolle saatu ennakkoäänestyspaikka, missä se on nuorten nenien alla. Näin koitetaan saada nuoria opiskelijoita täyttämään äänestyslippunsa, ja se näyttää toimivan. Se on hyvä, sillä äänestysvilkkautta tullaan seuraamaan päätettäessä seuraavienkin vaalien ennakkoäänestyspaikkoja.

Paikalle johti pitkä jono ihmisiä, ja se jono on läsnä alati. Tämä rohkaisee myös epäröiviä äänestämään, mutta se on samalla osoitus äänestyspaikan varustelun puutteellisuudesta - ilmeisesti nuorten ei uskottu käyttävän ääntään.

Kaikenkaikkiaan opiskelijoiden aktiivisuus lämmitti sydäntäni.


Vähemmän sydäntäni lämmitti yliopistolla tehty vaalityö.

Minulle kantautunut tieto kertoi, että ennakkoäänestyksen aikana koko yliopisto olisi vaalityöstä rauhoitettua aluetta. Silti aamulla minulle tulleessa puhelussa ilmoitettiin, että paikalla oli väkeä omia vaalilappujaan levittämässä. (ei kuitenkaan äänestyspaikan välittömässä läheisyydessä)

Miksemme me siis ole myös paikalla? Koska me mokasimme: Soitimme ja kysyimme asiasta.

Ehkä kysyimme väärältä henkilöltä väärän kysymyksen. Ehkä jossain tapahtui sekaannus... Emme tiedä. Totuus on, ettemme olleet paikalla viettelemässä viattomia ihmisvesoja puolueemme pauloihin.

Presidentinvaalien aikaan Oulun yliopistolla sai pitää vaalimainoksia ja tehdä vaalityötä tarkkaan rajatulla n. 4m x 4m alueella. Joskus vaalityötä ei olla sallittu käytävillä ollenkaan, mutta luentosaleissa on voinut pitää tilaisuuksia. Nyt sallitaan ehdokkaiden liikkuminen ja vaalijulisteiden kiinnittäminen (mitä ennen ei olla sallittu) ja muu työ. Tai pikemminkin - vaalityötä ei sallita, muttei myöskään estetä. En näe punaista lankaa.

Oulun yliopistossa tiedettiin, että se tulee toimimaan yhtenä ennakkoäänestyspaikkana. Oulun yliopistossa tiedettiin, että siellä tullaan tekemään vaalityötä. Miksei Oulun yliopisto voinut tehdä selvää säännöstöä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei? Miksei sitä lähetetä puolueille, että jokainen tietää yhteiset pelisäännöt selvästi?

Politiikka on peliä, siksi sääntöjen tulisi olla selvät kaikille. Ei kaikkea voi tehdä röyhkeimmän oikeudella.

En ole katkera mutta kuitenkin...

1 kommentti:

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Tervetuloa bloggaamaan! Vielä ehtii mainiosti tehdä vaalityötä kaikissa sallituissa paikoissa;) Ennakkoäänestys on ollut selvästi vilkkaampaa, kuin viime vaaleissa ja tahdin on syytä jatkua samana. Tässä kehityksessä erittäin merkittävässä roolissa on nuorten ja opiskelijoiden äänestäminen. Ja teidänkin työ siellä kampuksella. Tsemppiä!