sunnuntai 3. kesäkuuta 2007

Kidutus

Tällä hetkellä katson BBC Worldilta Doha Debatesta, jossa väitellään tänään kidutuksesta ja sen säännöstelystä. Toisin sanoen lähtöargumentti debatille oli: "Kidutuksen tulee olla sallittua tarkoin säännösteltynä." Minun piti aluksi nipistää itseäni ja uskotella ettei ole käynyt Bobby Ewingejä, ja todellakin elin edelleen vuodessa 2007.

Säännöstellyn kidutuksen puolustajat perustelevat väitettään hyvin tutunoloisella lauseella: "Kidutusta on aina ollut olemassa, eikä sitä pysty kitkemään, siksi onkin parempi että se olisi jonkinmoisen säännöstelyn alaisena." Lisäksi puolustajien esimerkit ovat varsin radikaaleja: "Jos sinulla on kuulusteltavana terroristi, jonka tiedoilla pystyy pelastamaan tuhansia ihmishenkiä ja hän vain nauraa sinulle päin naamaa..."

Vielä huolestuttavampaa keskustelussa on se, että säännöstellyn kidutuksen systeemi halutaan tuoda nimenomaan demokraattisiin maihin, ettei kidutusta tarvitsisi "ulkoistaa" autoritäärisiin valtioihin tai Quantanamo Bayn tapaisille vankileireille. Toisinsanoen, lähtökohtana ei ole jo tapahtuvan kidutuksen säännöstely, vaan "painokkaampien kuulustelumenetelmien" tunnustaminen globaalisti hyväksyttäväksi tavaksi.

Kysymys on, miten tällainen säännöstely parantaisi tämänhetkistä tilannetta? Miten kidutusta kuulustelumuotona käyttävät valtiot yhtäkkiä tekisivät kidutuksesta "humaanimpaa", vain kansainvälisen sopimuksen tullessa voimaan. Kuinka moni maa YK:ssa rikkookaan YK:n ihmisoikeuksien julistukseen kirjattua tekstiä? Entä kuka muistaa, mikä on Geneven sopimus?

Totuus on, että sopimuksia ja kansainvälisiä järjestelmiä tuodaan, ja niitä rikotaan. Tämä ei tarkoita että näistä sopimuksista tulisi luopua, vaan se tarkoittaa että on tarvetta vahvemmalle kansainväliselle yhteisölle. YK on hieno projekti, mutta se ei ole täydellinen. Joku ottakoon kunnolla projektikseen YK:n toiminnan analysoinnin ja parannusehdotusten tuonnin.

Kidutus on julma systeemi, jonka teho tietojenhankinnassa on parhaimmillaankin erittäin kyseenalainen. Tuomitsen kaikenlaisten voimakeinojen käytön kuulusteluissa. Tällainen keskustelu saa minut pääasiassa huonolle tuulelle.

Ei kommentteja: