tiistai 12. kesäkuuta 2007

Höyryämistä


"Tyrmäysvoitto" julistaa otsikko Uutispäivä Demarissa. Helsingin Sanomien käyttämä termi on "Murskavoitto". Kyllä - nyt otti vasemmisto Ranskassa harvinaisen tehokkaasti turpiinsa, tuttu trendi ympäri Euroopan. Oikeisto jyllää, shampanja virtaa ja sikarit sauhuaa - on hyvä olla voittajana voittajien asialla. Entä me häviäjät, onko vasemmiston aika pistää rukkaset naulaan ja naru kaulaan?

En voi syyttää Suomen uutta hallitusta ainakaan toimeettomuudesta, sen toimet ovat näkyneet ja kuuluneet - töihin on ryhdytty ja viimeaikaisten kyselyjen mukaan kansan tuki on takana. Kansa on puhunut, ja sen ääntä on syytä kunnioittaa.

Käyn vähintään viikoittain nikkaroimassa jotain teknisen työn luokassa koulussa. Tiedekuntani henkilökunta tuntuu olevan jo hyvin perillä poliittisesta aktiivisuudestani, koska harvassa ovat ne kerrat, jolloin en joutuisi keskustelemaan politiikasta. Muutama päivä sitten, korjatessani imurini muoviosia, yksi teknisen työn ohjaajista kysyi: "Sanos Jaakko kun politiikkaa seuraat, miksi hallitus on aloittanut työnsä aivan nurinkurisesti?"

"Miten niin nurinkurisesti?" kysyin. "No katsos, normaalisti kun hallitus tulee valtaan, ensimmäisenä ajavat omia etujaan ja antavat itselleen. Tämä uusi hallitus on lähtenyt liikkeelle nurinkurisesti, kun he eivät ota itselleen vaan ottavat vastapuolelta pois." Yksinkertaistettu perusvastaukseni: "ideologista politiikkaa," ei kelvannut.

Samoin on käynyt Ruotsissa, jossa uusi oikeistokoalition hallitus pisti heti ensimmäisenä vuonna tuulemaan oikein kunnolla. Kauan rakennettuja yhteiskunnallisten turvaverkkojen rakenteita on murennettu, politiikka on ollut rakentavan sijaan purkavaa. Kansa on sen huomannut: "Ruotsin hallituksen suosio alamaissa" otsikoi Hesarin eilinen pääkirjoitus.

Tässä pääkirjoituksessa oli kuitenkin yksi kohta, joka kannattaa huomioida: "Jos vaalit olisivat nyt, valta vaihtuisi. Mutta seuraavat vaalit ovat vasta runsaan kolmen vuoden päästä, syyskuussa 2010." Hitsi, tuohan on perin juonikasta, tehdä ikävät leikkaukset (jotka saavat ihmiset takajaloilleen) heti kauden alussa ja luottaa ihmisten muistin lyhyyteen seuraavia vaaleja lähestyttäessä.

Ja mikäs siinä luottaessa: toki nyt Suomessa saa hallitus kuulla päivähoidon nollamaksuluokan poistosta, toki tulee lokaa päälle, mutta kun muutos on tehty - onko asia pinnalla enää vuoden kuluttua? On tottakai ihmisiä, joita tämä päätös tulee koskettamaan edelleenkin, mutta kuten monessa muussakin asiassa tulee julkinen keskustelu valitettavasti hiipumaan ajan myötä.

Onko liikaa sanottu, jos kutsuisin uuden hallituksemme nelivuotiskauden ohjelmaa pidennetyksi vaalikampanjaksi? Ei mielestäni. Eduskuntavaalien alla yksi merkittävimmistä keskustelun aiheista oli opiskelijoiden toimeentulo - hallitus päätti nostaa opintotukea syyslukukaudesta 2008 lähtien, juuri sopivasti kunnallisvaalien alla. Monet muutkin kauniit lupaukset odottavat vaalikauden loppuun täyttämistään. Ehkä tämä kelpaisi vastaukseksi, kun seuraavan kerran menen puuseppää leikkimään.

Tästä päästään takaisin alkuperäiseen kysymykseen: olisiko meidän vain parempi luovuttaa? Vastaus on ehdottomasti "ei". Ruotsin esimerkki jo osoittaa, että sosialidemokraattien vetämät linjat nauttivat kansan suosiota. Monessa kyselyssä on todettu ihmisten haluavan ennemmin parempia yhteiskunnallisia palveluita kuin verovähennyksiä. Arvomme jakaa kansainvälisesti miljoonat ja taas miljoonat ihmiset. Emme voi luovuttaa, mutta muutoksia on tehtävä.

Tämän takia odotankin SDP:n totuuskomission raporttia, sen pohjalta viriävää keskustelua ja toivottavasti sen mukanaan tuomaa liikettä. Uskon edelleen, että muutos tulee - ja sen mukana uusi nousu kohti entistä vahvempaa liikettä.

Kokoomus on ollut viimeisissä gallupeissa suurimman kannatuksen omaava puolue:
"Pakkohan tämän on tällä hinnalla olla hyvää," sanoi kerran vieressäni irvistelevä mies, oululaisessa viskivalikoimastaan tunnetussa pubissa, tilattuaan: "kalleinta mitä teillä on!"


(kuvassa höyrykone)
----------------------------------

torstai 7.6. - 4,5km
sunnuntai 10.6. - 10km
ja nyt lenkille.

Ei kommentteja: